Vad innehåller maten? Egentligen
Jag har haft ynnesten att få lyssna till Mats-Eric Nilsson
Ni vet
Han som skrivit boken Hemlige kocken
Där han lyfter fram hur mycket konstiga saker många av våra matvaror innehåller
Varor som i stort sett bara innehåller massor av konstiga e-nummer
Jag vet inte jag
...om det är så bra att få kunskap
...om vissa saker
Jag sa till mannen:
-"Nu måste vi hem och slänga i stort sett typ mycket av det vi har i kylskåpet"
Mannen: -"Nu tar vi det lilla lugna.
...Vi behöver väl inte överdriva. Vi kan väl förändra lite i taget"
Så nu förändrar vi liiite i taget *L*
Jag började med att slänga buljongtärningarna
Jag läste innehållsförteckningen...och hallå!!!
...visste inte att det fanns så mycket konstigt i en sån liten tärning
Kan knappt uttala vissa av orden
Hör:
salt, vegetabiliskt fett, smakförstärkare (mononatriumglutamat, dinatriuminosinat)
...grönsaker 3,9 % (morötter, lök, tomater, röd paprika, purjolök),
...jästextrakt, persilja, kryddor, härdat vegetabiliskt fett,
...grönsaksextrakt (med bl.a. selleri), arom ( med bl.a. senap),
...färgämne (E150c), vitlök
Vem vill stoppa i sig detta om man kan undvika det??
Enligt Rune Kalf-Hansen (kocken på bilden ovan) behövs ingen buljong
...om man har bra säsongsbetonade råvaror
...som man tillreder och smaksätter med naturliga kryddor
Ps. Häromdagen lagade jag till en Potatis-och purjolökssoppa utan buljongtärning
...och det fungerade hur bra som helst. Ds
♥
Har faktiskt hopat över att läsa den boken haha man kan ju bli mörkrädd för mindre!
Men jag har slutat med kryddmixer alldeles för mycket glutamat...men jag erkänner jag använder tärning ibland!
Men mest är det köttfond..lite bättre.
Ha det..kramen
usch ibland är det bäst att inte veta,
Men va intressant att få lyssna till dem,
Må gott
det är länge sedan jag slopade buljongtärningen till mat, det har gått ypperligt ändå
Vilken snygg blogg du har :)
Brukar också göra potatis och purjolökssoppa. Jättegott :)
man kan krydda istället för buljongen =)
sedan blir det smak av varorna man har i...
allt behöver man inte veta, men kan man undvika en del så gör det mycket...
Oj, jag har inte tänkt att dte är så illa ställt med buljongtärningarna!!
Jag vill inte läsa eller veta för mycket om sånt..för då vågar man inte äta och då svälter jag ju och blir så svag att jag inte orkar ut och fota...katastrof...:) nej det är farligt att äta allt snart .enligt undersökningar de gör .så snart så får man väl odla sin egen mat..men frågan är vart? -- får väl göra en liten plätt i vardagsrummet kanske:)
ha en mysig kväll:)
kram
Ja hur kom jag på magdans..jo jag har varit i Turkiet massvis med gånger jag har alltid velat lära mig, på den vägen är det!
Men nu dansar jag Egyptisk magdans!
Kramiz
fast det har varit skönt att inte blogga på ett tag, men nu kliade det i fingrarna ;-) Natti
Mmm jo man kan ju också göra sin egen fond..baserat på grönsaker..för jag kan inte hålla med om att det går lika bra utan..smaken måste ha en grund..den ska vara genuin. Jag kokar alltid egna fonder med lök morot säsongsgrönsker..mixar den och har den i soppor såser grytor..passar in i allt kan man säga..det är lätt.. det är gott..himmel Ulla..det blir rent av himmelskt..:)
Jag har oxå hört den här Hemlige mannen..kan tycka att det blir lite mycket ibland..så Ulla din man verkar stå med fötterna på jorden :D hälsa honom det..
Jag glömde ju fråga hur de är med dig? Är det bättre..kan helgen bli angenäm? Jag hoppas verkligen det..kram på dig från Anna..
Hej! Jag har läst boken. En gång i veckan blir det egen buljong här i huset, då gör jag storkok till hundarna, kyckling och grönsaker. Spadet sparar jag till annan matlagning, fryser ner om jag inte direkt har användning för det. Annars är det bättre med fond, finns utan en massa tillsatser. Jag är nog lite buljongberoende jag, h ihi