Amerikanska kanelbullar

á la Leila
De tog lååång tid att baka, men...
...det var de värda




Sticky Buns 


Ingredienser

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg

12 dl vetemjöl special
Fyllning:
50 g pecannötter
50 g valnötter
250 g mjukt smör
1.5 dl farinsocker
1 msk malen kanel
1.5 dl russin

Smör till formen
Ägg till pensling
Pecannötter
Valnötter
Råsocker
Cream cheese glaze:
200 g Philadelphiaost
3 msk ljus sirap
1.5 dl florsocker
Skal av 2 lime och saft av 1 lime


Gör så här

1. Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.

4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Krossa nötterna grovt med händerna och blanda dem med smör, farinsocker, kanel och russin till en mjuk röra.

7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den och stryk på rikligt med fyllning. Rulla ihop den till en tajt rulle.

8. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 3 cm breda skivor. Det ska bli cirka 16 bullar.

9. Smörj en plåt med höga kanter och lägg i bullarna. Tryck ner mitten av bullarna med tummen.

10. Sätt ugnen på 200 grader.

11. Jäs under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.

12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötter och råsocker.

13. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på plåten.

14. Cream cheese glaze:

15. Blanda Philadelphiaost, sirap och florsocker i en skål.

16. Smaksätt med rivet limeskal och saft.

17. Vispa glazen med elvisp tills den är luftig.

18. Ringla ut toppingen över bullarna när de är nygräddade men har svalnat något.

19. Låt dem svalna helt och bryt sedan loss dem från varandra.


Tips

Leilas tips!
Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och saftigare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.



Kommentarer
Postat av: Mia

Oj vad det har hänt mycket här! Liseberg, bio...å dom där bullarna verkar inte vara att leka med! Snålvattnet rinner... :-))

Postat av: ejmis

Mmmmm så gott det verkar =)

2008-06-18 @ 21:47:54
URL: http://ejmis.blogg.se/
Postat av: Ann

God morgon!

Men åååååååååååå!

2008-06-19 @ 05:59:47
URL: http://lillanslilla.blogg.se/
Postat av: soffie

Å guuu va smarrigt,tror jag kommer till dej bums å smakar:O)

2008-06-19 @ 12:13:59
URL: http://soffie69.blogg.se/
Postat av: Margaretha

Gud så supergott det ser ut.....

Jag önskar dig en riktigt härlig midsommarhelg !!!!!

Vi hörs om lite drygt två veckor....

Kram på dig

Margaretha

2008-06-19 @ 13:27:57
URL: http://catfriend.blogg.se/
Postat av: My

Ser mycket smarrigt ut! Men inget för mig att ge mig på då kanske om det var krångligt...ha så gott!

2008-06-19 @ 13:52:13
URL: http://myilivet.blogg.se/
Postat av: Fru Styhr

Hej Ulla. Verkar inte svåra att tvinga i sig dom där bullarna. Vill önska Dig en härlig midsommar. Själv ska man ju jobba-som vanligt. Men sen efter klockan 14.00 är det SEMEEEEESTER... Fyra veckor. Ha det bäst tills vi hörs och så ses vi ju om några veckor. Kram Carina

2008-06-19 @ 20:04:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback