Blåbärskaka
Sonen är svårflirtad när det gäller fikabröd, men...
...den här gillade han.
Yvonnes blåbärskaka
175 gr rumsvarmt smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl gräddfil
1/2 l färska (eller djupfrysta)blåbär eller hallon
(Jag använde frysta bär, ett paket 225 gr blåbär till smeten och ytterligare bär till dekorering)
Glasyr:
100 gr cream cheese, t.ex. Philadelphia
1/2 dl gräddfil
3/4 dl florsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
2. Lägg smör eller margarin, socker,ägg, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och gräddfil i en matberedare och kör tills allt är blandat och smeten börjar ljusna. Vänd ner hälften av blåbären.
3. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp och får svalna på galler.
4. Rör samman cream cheese,gräddfil och florsocker till en glasyr. Bred den över den kalla kakan och lägg på resten av blåbären.
Kakan håller sig ett par dagar i kylskåp.
Mmm, vad gott - med gräddfil och allt! Det låter verkligen saftigt. :) Tack för receptet.
Kram och ha en fin måndag!
Mmm, det där lät väldigt gott! Den sparar jag och provar när mina trädgårdsblåbär är klara.
Det låter gott!
Åh så smaskigt. Nu har jag ett skäl att komma ut i skogen och plocka mig någon liter blåbär. Får vänta tills de är mogna bara.
/P
Det där verkade gott, den måste jag bara prova att göra. Ha det gott, kram