Nybakat bröd till frukost
Idag vaknade jag före tuppen och vad finns då bättre att göra än att...baka.
5 dl fingervarmt vatten (Om ni som jag använder torrjäst så ska degvätskan vara 45-50 gr),
1 dl mjölk,
25 g jäst (jag tog 50 g),
2 tsk salt+1 msk honung,
12½ dl mjöl (eller 1½ dl grahamsmjöl och 11 dl vetemjöl)
Mät upp vatten och mjölk.Lös upp jästen och salt+honung i lite av vätskan, häll i resten av mjölkvattnet och rör ner mjölet. (Används torrjäst blandas det i mjölet.) Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö vetemjöl över degen och låt jäsa i 1-1½ tim. Strö ut ½-1 dl mjöl på bakbordet. Tippa ut degen. Knåda inte! Strö ytterligare lite mjöl över degen. Platta sedan försiktigt ut degsjoket med handen. Skär snabbt degen i 6-7 cm smala "remsor". Dela sedan varje remsa i 2-3 delar. Det gör inget om brödet inte får samma fason, bara de har ungefär samma storlek. Flytta över till bakplåtar, smorda eller täckta med bakpapper. Grädda bröden i mitten av ugnen i 240-250 grader i ca 15-17 min. Låt bröden svalna utan handduk så blir brödskorpan frasig och fin.
Lycka till!
5 dl fingervarmt vatten (Om ni som jag använder torrjäst så ska degvätskan vara 45-50 gr),
1 dl mjölk,
25 g jäst (jag tog 50 g),
2 tsk salt+1 msk honung,
12½ dl mjöl (eller 1½ dl grahamsmjöl och 11 dl vetemjöl)
Mät upp vatten och mjölk.Lös upp jästen och salt+honung i lite av vätskan, häll i resten av mjölkvattnet och rör ner mjölet. (Används torrjäst blandas det i mjölet.) Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö vetemjöl över degen och låt jäsa i 1-1½ tim. Strö ut ½-1 dl mjöl på bakbordet. Tippa ut degen. Knåda inte! Strö ytterligare lite mjöl över degen. Platta sedan försiktigt ut degsjoket med handen. Skär snabbt degen i 6-7 cm smala "remsor". Dela sedan varje remsa i 2-3 delar. Det gör inget om brödet inte får samma fason, bara de har ungefär samma storlek. Flytta över till bakplåtar, smorda eller täckta med bakpapper. Grädda bröden i mitten av ugnen i 240-250 grader i ca 15-17 min. Låt bröden svalna utan handduk så blir brödskorpan frasig och fin.
Lycka till!
Kommentarer
Postat av: majsan67
men du milde skapare.... vilken morgonenergi ;)
vet inte om jag nånsin skulle få såna ideér trots mina tidiga mornar ;)
ligger hellre med laptopen på magen och knattrar *s*
Det ser ut som ljuvliga bröd, hoppas dom smaka underbart ;)
Postat av: linda
Vilken härlig frukost du ska ha...nybakat bröd är aldrig fel!
Postat av: Mia
Åh, vad gott! Man kan nästan känna doften ända hit...*suck*
Postat av: sanna panna
ja vikken energi du har du e ju värsta morgonmänniskan??
jag sitter här ja ,jag ska skulle lägga mej för länge sen efter sista natten på jobbet för denna helg men nu ska ja nanna kram på dej:)
Postat av: Inger Maryissa
Nybakat bröd till frukost är jätte-gott.
Tyvärr har jag själv aldrig varit så bra på att baka.
Ha en fin fortsatt helg. Kram
Trackback